Gotowanie makaronu

Wiele osób narzeka na to, że makaron jest niesmaczny, czyli albo przegotowaliśmy makaron i jest jak takie rozlazłe kluchy, bądź makaron zbyt twardy, albo przesolony, bądź niedosolony. Musimy tutaj pamiętać o kilku zasadach podczas gotowania makaronu. Przede wszystkim wodę z makaronem warto jest osolić w momencie, gdy zaczyna ona wrzeć. Możemy dodawać do wody dodatkowo łyżkę oliwy, tak by makaron nie kleił się, a nasza woda nie kipiała. Jednak unikajmy tego, ponieważ sos nie będzie zbyt dobrze się łączył z makaronem. Makaron zwykle wrzuca się do wody, która już bardzo mocno wrze, jednak robimy to partiami, ponieważ nie możemy przerywać wrzenia wody. Na sam koniec najlepiej jest zamieszać trzy razy. Jeśli chcemy ugotować makaron al. Dente, czyli półtwardy to jest on najlepszy, kiedy pozostaje nadal jędrny, ale daje się go dobrze pogryźć, no i nie rozpada się w naszych ustach. Bardzo dobrze by było, aby sos był już gotowy, kiedy chcemy odcedzić makaron, ponieważ smakuje wtedy najlepiej. Warto o tym pamiętać.

http://www.ortopedycznie.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here