Jaką rolę pełni fosforan spożywczy?

Dodatki do żywności znajdziemy niemal w każdym produkcie. Ich rolą jest między innymi wydłużenie przydatności do spożycia. Taką funkcję pełnią fosforany spożywcze.

Czym są fosforany?

Fosforany to związki chemiczne, które są pochodną kwasu fosforowego. Występują w przyrodzie naturalnie, jak i są tworzone w sposób sztuczny, laboratoryjny. Fosforany syntetyczne znajdują zastosowanie między innymi w przemyśle spożywczym. Dodawane są do żywności w postaci soli, które na etykietach widnieją pod symbolem „E”. Nie są one jednak szkodliwe i nie zagrażają naszemu życiu lub zdrowiu. Najczęściej stosuje się sole takie jak fosforan sodu, potasu czy magnezu.

Jaka jest rola fosforanów spożywczych?

Jak już wspomniano, fosforany są dodawane do żywności głównie po to, aby przedłużyć jej termin ważności. Jednak nie jest to ich jedyna funkcja. Pozwalają one na ograniczenie rozwoju drobnoustrojów czy minimalizowanie procesów utleniania. Fosforany zwiększają wagę końcową produktu, pozbawiając go także nadmiaru wody. Wykazują również działanie emulgujące. Fosforany spożywcze odpowiadają też za aromat i konsystencję.

W jakich produktach znajdziemy fosforany?

Ze względu na specyficzne właściwości, fosforany są stosowane przede wszystkim w przetwórstwie mięsnym. Już w dawnych czasach gospodynie domowe używały soli, aby chronić mięso przed szybkim zepsuciem. Użycie fosforanu spożywczego to jeden z najprostszych sposobów wydłużenia przydatności do spożycia, co w przypadku mięsa okazuje się być bardzo ważną cechą. To właśnie dzięki temu dodatkowi zakupiona wędlina nie zepsuje się zanim dostarczymy ją ze sklepu do naszej lodówki. Fosforanów używa się często także w przemyśle piekarniczym (pieczywo, wypieki, ciastka). Znajdziemy je także w mrożonych filetach rybnych, napojach gazowanych, lodach, cukierkach, galaretkach, płatkach zbożowych, serach topionych, dżemach i innych produktach codziennego spożycia. Jak widać, stosowanie fosforanów spożywczych jest bardzo powszechne.

Czy fosforan spożywczy nie zagraża naszemu zdrowiu?

Fosfor w naturalnej postaci jest głównym budulcem naszych kości i bierze udział w procesie ich mineralizacji. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego, jak i zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Fosforany w naturalnej postaci również przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego ustroju. Możemy je znaleźć w takich produktach jak sardynki, tuńczyk, soja czy kakao. Fosforany spożywane w odpowiedniej ilości nie są szkodliwe dla zdrowia człowieka. Normy ich dodawania do żywności są ściśle regulowane przez przepisy Unii Europejskiej. Dlatego ważne jest znalezienie dobrego dystrybutora. Jeden z nich jest dostępny tutaj http://oqema.pl/. Ponadto produkty przeznaczone do sprzedaży podlegają rygorystycznym kontrolom, dlatego są one dla nas bezpieczne. Czytając etykiety, nie powinniśmy panikować, kiedy zobaczymy symbol „E” – w przypadku fosforanów spożywczych w żadnym razie nie oznacza on ich szkodliwości.

Korzyści ze stosowania fosforanów

Działanie fosforanów można niekiedy określić jako prozdrowotne. Przede wszystkim maję one działanie bakteriostatyczne, czyli hamujące rozwój drobnoustrojów. Przyczyniają się także do wyrównania kwasowości produktu. Wzbogacają żywność o niektóre minerały – np. magnez, żelazo, cynk, wapń i inne. W przypadku serów fosforan spożywczy obniża zawartość soli, których nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu. Stosowanie fosforanów w zalecanej dawce spożycia może mieć zatem korzystny wpływ na nasze zdrowie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here