Nasiona chia

Ostatnimi czasy duża popularność zyskały nasiona chia. Na półkach ze zdrową żywnością, w sklepach internetowych, czy w produktach codziennej konsumpcji. Dlaczego nasiona szałwii hiszpańskiej są takie pożądane na rynku? Te małe niepozorne nasionka są składnica wielu pierwiastków i składników odżywczych. Są naturalnym źródłem wartościowego białka, błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega 3. Wystarczy tylko 2 g dziennie, aby utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dodatki w postaci szałwii hiszpańskiej w jadłospisie jest rekomendowana kulturystom, biegaczom i osobom aktywnym. Już Inkowie doceniali właściwości nasion chia, nazywając je pokarmem biegaczy. Szałwię hiszpańską można przyjmować w naturalnej postaci nasion lub w postaci sproszkowanej (po namoczeniu w mleku lub wodzie). Może stanowić dodatek do pieczywa, sałatek lub innych warzywnych potraw czy nawet dań mięsnych. Z powodzeniem można dodawać je do produktów spożywanych na śniadanie, takich jak płatki śniadaniowe, musli czy do produktów mlecznych.

www.dbamofigure.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here