Ser parmezan

Co jest symbolem kuchni włoskiej? Bez wątpienia wiele osób odpowie, że ser parmezan. To właśnie ten ser parmezan stał się bardzo charakterystyczny i zajadają się nim wszyscy zwolennicy kuchni włoskiej- wykorzystując w różnych potrawach. Oczywiście parmezan możemy zastąpić innym tak samo twardym serem, jednak ten oryginalny dodaje dużego smaku, jak i charakteru każdej praktycznie potrawie. Staje się taka potrawa dużo bardziej… włoska. Ser parmezan ma to do siebie, że będzie użyteczny nawet po kilku latach. Oczywiście leżakuje w różnych odstępach czasowych, dlatego też rozróżniamy świeży parmezan, stary parmezan, jak i ekstra stary parmezan. Ten oryginalny parmezan produkuje się w Parmie, Modenie, Reggio, jak i Bolonii. Parmezan wykorzystuje się do wielu potraw w kuchni. Można go jeść również jako przekąskę, czy też dodawać do makaronów, zapiekanek, risotto, czy też sosów, albo zup. Parmezan zwykle uciera się na dość drobnej tarce, bądź kroi w cieniutkie płatki. Parmezan jest jednym z najbardziej pysznych włoskich serów.

http://www.blognazdrowie.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZdrowie naszych przodków
Następny artykułZdrowie psychiczne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here