Co dobrego serwują restauracje w Sydney

Australijska kuchnia jest kuchnią bardzo urozmaiconą, co wynika z faktu, iż kontynent zamieszkiwany jest przez różnorodne kultury, mające różnorodne tradycje kulinarne. Zróżnicowanie terenu, dostępność do oceanu także wpływają na australijskie menu. Kuchnię australijską można określić mianem kuchni świata, bo tu jak w tyglu mieszały się kuchnie dalekowschodnie, europejskie, bałkańskie, rdzenne, pochodzące od aborygeńskich plemion. Odwiedzając Sydney, wystarczy przejść się brzegiem oceanu, gdzie jest multum restauracji i pubów i zobaczyć, co dobrego serwują. Współczesna kuchnia australijska poleca tradycyjne potrawy z kontynentu, ale także urozmaicone wpływami z innych krajów. Na stałe wpisały się tu za sprawą Anglików wszelkiego rodzaju puddingi, duszone mięsa, pyzy ziemniaczane. W Sydney, nad brzegiem oceanu warto spróbować świeżo złowionych owoców morza i ryb, głównie znakomitych steków z tuńczyka. Kuchnia australijska coraz częściej łączy potrawy mięsne i rybne z warzywami i owocami. Melony i arbuzy są uzupełnieniem wielu dań. Nie mamy okazji zaznajomić się u nas z australijskimi deserami, ale będąc w Sydney trzeba spróbować czekoladowych biszkoptów, czy ciasteczek kokosowo – owsianych, zwanych ‘anzac’. Jeżeli chleb, to tylko ‘damper’ – tradycyjne, australijskie pieczywo, posmarowane pastą vegernite, sporządzoną z wyciągu z drożdży.

http://www.motoznawca.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here