Wzdęcia i zaparcia często towarzyszą przyszłej mamie. Przez wzdęcia kobieta w ciąży odczuwa duży dyskomfort. Powodem wzdęć często jest nieodpowiednia dieta. Dodatkowo rosnący płód uciska na jelita i także sprzyja pojawianiu się wzdęć i zaparć. Wiele kobiet, zastanawia się co na wzdęcia w ciąży można przyjmować.
Suplementy z apteki należy stosować z dużą ostrożnością, przed zastosowaniem takich produktów należy najpierw skonsultować się ze swoim ginekologiem.
Przede wszystkim trzeba wzbogacić swoją dietę w błonnik. Doskonale reguluje on pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. Bogate w błonnik są między innymi płatki owsiane, siemie lniane, pomarańcze, mandarynki, jabłka, gruszki, maliny, szpinak, bób, fasola, groch, kapusta, pieczywo zbożowe, makaron razowy a także brokuły.
Bardzo ważne jest także odpowiednie nawodnienie organizmu. Codziennie powinno się wypijać około dwóch litrów niegazowanej wody. Aby urozmaicić jej neutralny smak warto dodać odrobinę soku z cytryny, plasterek limonki bądź kilka listków świeżej mięty.
Wskazane są również ziołowe herbatki, na przykład mięta, melisa bądź rumianek.
Aby złagodzić wzdęcia dobrym sposobem jest wypijanie na czczo naparu z siemienia lnianego. Aby przyrządzić taki napar, kilka łyżeczek siemienia wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.
W tym czasie dobrze jest również zrezygnować z picia słodkich i gazowanych napojów, soków oraz z jedzenia słodyczy i słonych przekąsek, na przykład chipsów, paluszków czy orzeszków solonych.