Superfoods przetłumaczone na język polski oznacza superżywność, która charakteryzuję się swoją naturalnością, są to produkty nieprzetworzone, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Pewnie niewiele osób o tym wie, ale zagraniczne produkty możemy śmiało zastąpić polskimi odpowiednikami. Jakimi? Poniżej są wymienione te najbardziej popularne.
Siemię lniane
Siemię lniane to nasiona lnu, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Idealnie sprawdzają się jako alternatywa dla nasion chia. Dzięki regularnemu spożywaniu zdrowych kwasów tłuszczowych jesteśmy w stanie obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Oprócz wartościowych tłuszczów, w siemieniu lnianym znajduje się również błonnik, dlatego jest skuteczny w walce z zaparciami i zaburzeniami układu trawiennego. Nasiona lnu wykazują również pozytywny wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi, dlatego chętnie po nie sięgają osoby chore na cukrzycę typu II.
Dynia
To warzywo jest najbardziej popularne w sezonie jesiennym. Zawiera wiele składników odżywczych, które są nam niezbędne do utrzymania odpowiedniej odporności. Dynia wyróżnia się także swoimi właściwościami przeciwnowotworowymi. Włączenie dyni do swojego codziennego jadłospisu znakomicie uzupełnia nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz A. Kolejne istotne składniki znajdujące się w dyni to błonnik i karotenoidy. Również znajdziemy w niej potas, wapń, cynk, magnez i fitosterole.
Orzech włoski
Odmian orzechów jest cała masa, jednak najbardziej wartościowe polskie orzechy to te włoskie. Wyróżniają się wysoką zawartością kwasów omega-3, oprócz tego bogate są również w białko, kwas foliowy, błonnik, magnez i fosfor. Dostarczają organizmowi także antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za proces starzenia się skóry. Mimo, że zawierają dość sporą ilość tłuszczu, nie powodują przyrostu masy ciała. Wiele badań potwierdziło, że wręcz przyczyniają się do zrzucenia zbędnych kilogramów.
Jarmuż
Jarmuż zawiera wiele wartościowych dla zdrowia składników odżywczych, są to na przykład błonnik, żelazo, białko, wapń, fosfor, cynk i magnez. Oprócz tego zdobył popularność jako przeciwutleniacz, który skutecznie chroni przed uszkodzeniami nasze komórki DNA. Jarmuż, podobnie jak brokuły jest skarbnicą sulforafanu, który ma silne działanie antynowotworowe. Jego codzienne spożywanie zapewnia nam dzienny zapas na witaminę A i C.
Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/polskie-superfoods-co-mozna-do-nich-zaliczyc/