Prawidłowe przechowywanie żywności

Odpowiednie przygotowanie i przechowywanie jedzenia jest bardzo ważne ze względów higienicznych i zdrowotnych. Oprócz tego pozwala na zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia. Warto również sprawdzać daty przydatności do spożycia szczególnie artykułów o krótkim terminie przydatności jak jogurty, wędliny czy świeże soki.Odpowiednie przygotowywanie i przechowywanie jedzenia zapewni nam, że nawet z resztek pozostałego pokarmu będziemy mogli przyrządzić wspaniałe danie bez ryzyka, że nam zaszkodzi. Dodatkowo będziemy mogli zaoszczędzić trochę pieniędzy, ponieważ jedzenie nie będzie się marnowało. W tym przypadku ważne jest, by stale kontrolować daty przydatności do spożycia produktów. Najlepszym miejscem na przechowywanie większości produktów żywieniowych jest lodówka. Panująca tam temperatura sprawi, że pożywienie dłużej będzie świeże i nadające się do spożycia. Prawidłowe przechowywanie żywności należy zacząć od tego, jaki rodzaj żywności chcemy przechowywać i dobrać odpowiednio warunki przechowywania. Doskonałym miejscem na różnego rodzaju suche produkty jak mąka czy kasza są meble kuchenne. Znajdziemy w nich różnego rodzaju szafki i szuflady, gdzie pożywienie będzie przechowywane w dogodnych warunkach. Inne produkty przechowujmy w lodówce. Należy pamiętać o ogólnej higienie pomieszczenia, w którym przygotowujemy posiłki. W kuchni powinien cały czas panować porządek. Blaty i narzędzia kuchenne powinny być myte po każdym posiłku, co zapobiega rozmnażaniu się bakterii. Szczególną uwagę należy zwrócić na miejsca narażone na wilgoć, ponieważ mogą stanowić ognisko pleśni

http://www.e-gospodarz.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here