Świat przypraw

Kuchnie poszczególnych krajów bardzo mocno różnią się od siebie, zarówno składnikami, jaki i przyprawami dodawanymi do dań. Każda kuchnia ma swoje lokalne przyprawy i to właśnie one nadają daniom charakterystyczny smak i zapach.

Jeśli chodzi o kuchnię polską, prym wiodą takie przyprawy, jak majeranek dodawany szczególnie do mięs oraz do niektórych zup, jak również czosnek czy cebula. Dzięki nim danie nabiera ostrości i wyrazistego smaku. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić. Typowo polskie ziemniaki są posypane poszatkowanym koperkiem, natomiast do sosów dodaje się świeżą natkę pietruszki.

W kuchni azjatyckiej dominują zgoła inne przyprawy. Często wykorzystuje się tutaj imbir, zarówno świeży, w postaci korzenia, jak i zmielony. Z kolei do dań mięsnych wykorzystywane jest curry – jest to mieszanka przypraw, charakteryzująca się ostrym smakiem. Doskonale nadaje się do dań z mięsa, jak również na przykład do ryżu. Warto również wiedzieć, co to jest kurkuma – jej żółty kolor wykorzystywany jest jako barwnik, a jej właściwości prozdrowotne zdają się nie mieć końca.

Natomiast w kuchni włoskiej duży nacisk kładzie się na wykorzystanie w kuchni świeżych ziół. Wykorzystywane są takie zioła, jak bazylia, oregano czy estragon. Znakomicie nadają się do podkreślenia smaku dań zawierających makaron, jak i innych. Świeże, ale również suszone oregano jest nieodzownym elementem pizzy.

Podsumowując, jak mawia stare przysłowie, „co kraj to obyczaj”. Warto wyruszyć na kulinarną podróż i poznać smaki z różnych stron świata.

www.kosmetomania.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułIn vitro
Następny artykułCzym jest monoteizm

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here