Tennessee whiskey – jaka jest historia jednego z najbardziej znanych trunków?

Whiskey to jeden z najbardziej różnorodnych alkoholi na świecie. Specyfika trunku wynika bowiem nie tylko z regionu, w którym jest wytwarzany, ale także z receptury, wedle której jest przyrządzany. Podobnie jest z Tennessee whiskey. Co warto o niej wiedzieć?

Whiskey a whisky – czym się różnią?

Dla wielu osób różnica ta jest totalnie niezauważalna. Koneserzy jednak wiedzą, co wynika z konkretnej formy zapisu. Whisky to alkohol wyprodukowany w Szkocji, Walii, Kanadzie i Japonii. Whiskey zaś jest wyrobem pochodzącym z Irlandii lub Stanów Zjednoczonych. Te ostatnie państwo dokonało nawet ujednolicenia terminów. W 1968 roku agencja federalna BATF, czyli „Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives”, przyjęła „whisky” jako oficjalną nazwę tego trunku. Mimo to „whiskey” wciąż pojawia się w nomenklaturze ze względu na tradycję sięgającą czasów kolonialnych. W Stanach Zjednoczonych do dziś produkuje się sześć rodzajów whiskey. Dwa z nich zaś zyskały światową sławę. Pierwszy z nich to bourbon, czyli whiskey produkowane z kukurydzy. Zawartość tego zboża w zacierze musi wynosić minimum 50%, jednak w wielu markach jest to nawet 70%. Burbon produkowany jest w Kentucky, gdzie powstaje aż 95% światowej produkcji tego alkoholu. Leżakuje on co najmniej dwa lata w świeżych dębowych beczkach, które dodatkowo są opalane od środka. Co ciekawe, w Kentucky organizuje się też co roku Bourbon Festival, co tylko podkreśla pozycję tego przemysłu w tym stanie.

Tennessee Whiskey – dlaczego jest tak popularna?

W sąsiedztwie Kentucky leży Tennessee, które także ma swoją własną whiskey. Gatunek ten, zwany Tennessee Whiskey, jest bardzo podobny do burbona. Różni się jednak na tyle, że posiada status odrębnego alkoholu. Pierwszą różnicą jest chociażby zawartość kukurydzy. W Tennessee Whiskey jest jej zdecydowanie mniej, co wpływa na smak i aromat trunku. Te unikalne cechy są także wynikiem jeszcze jednego procesu. Tennessee Whiskey jest bowiem przepuszczana przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Trwa to około dziesięciu dni, a uzyskany efekt jest bardzo oryginalny. Najbardziej znaną marką Tennessee Whiskey jest ta stworzona przez Jaspera Newtona Daniela. Znajdziesz ją chociażby tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/23-tennessee. Tennessee whiskey jest dostępna zarówno w wersji klasycznej, jak i smakowej. Do wyboru mamy chociażby trunek miodowy, czy ryżowy. Każdy z tych rodzajów możemy zakupić przez internet u sprawdzonego polskiego dostawcy. Dzięki temu możemy porównać rodzaje whiskey i wybrać te, które najlepiej nam odpowiadają.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here